Pomidory są najlepsze teraz, latem. Najsmaczniejsze. Lubię dotykać ich szypułek. Uwalnia się wtedy nieprzeciętnie piękny zapach. Są perfumy które mają ten składniki w swojej kompozycji zapachowej i ja je mam. Ja zrobiłam z plastrów pomidorów kotleciki a może bardziej są to placki?
SKŁADNIKI
3 duże twarde pomidory ( w mnie gatunek Czarny Krym)
mozzarella
kilka filecików anchois
Panierka:
6 łyżek czubatych bułki tartej
2 łyżki tartego parmezanu
sól
bazylia
Składniki panierki wymieszaj razem.
oraz:
mąka
2 jajka roztrzepane
sporo oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Umyj pomidory i pokrój na pół centymetrowe plastry. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki (około 3 mm).
Ułóż plaster pomidora, mozzarellę, anchois, plaster pomidora. Całość obtocz w mące, potem zanurz w jajku i w przygotowanej panierce. Zrób kilka takich kotlecików z pozostałych składników. Smaż mocno rozgrzanym oleju. Odsączaj na papierowym ręczniczku.
Smaczne na gorąco i na zimno.
muszą być pyszne!! koniecznie do zrobienia bo pomidory wielbię :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że jest taki gatunek pomidorów, brzmi bardzo romantycznie:)
OdpowiedzUsuńa potrawa ciekawa!
Ale to ciekawie wygląd:)
OdpowiedzUsuńpomysłowe!:) takiej wersji pomidora jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńO nie wiedziałam, że są takie pomidory. Świetnie wyglądają
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory, szczególnie te z domowego ogródka:) Smakowity przepis:)
OdpowiedzUsuńopanierowany pomidor?! Nigdy bym nie pomyślała, ale widząc zdjęcia mój brzuszek zaburczał.. :D
OdpowiedzUsuńzaintrygowałaś mnie tym przepisem- musi być pyszne! uwielbiam pomidory, zwłaszcza takie pachnące, pełne smaku :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł....koniecznie do wypróbowania :)!
OdpowiedzUsuńto wygląda po prostu megaa apetycznie!
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka pociekła na sam widok ;)
OdpowiedzUsuńjaki fajniutki pomysł:) nie jadłam jeszcze takiego czegoś ale chętnie wypróbuje przepis:) pozdrawiam:http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńgenialnie to wyglada, smakuje zapewne tez niezwykle :))
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajna propozycja. Zwłaszcza, że pomidorów teraz różnych pełno:-)
OdpowiedzUsuńJakie cudo, propozycja na medal. Piękne foty i takie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńWow, ale cudo:)) Uwielbiam pomidory, i cos czuję ze taka wersja by mi zasmakowała;)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com