środa, 7 sierpnia 2013

Faszerowany bakłażan


Nadziany bakłażan. Dwie wersje z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege.



Składniki:

4 średniej wielkości bakłażany
pół szklanki ryżu arborio do risotto 
 szklanka tartego parmezanu
czerwona cebula
ząbek czosnku 
olej do podsmażenia 
oregano do smaku 
 boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian
sól i pieprz
szczypta pieprzu cayenne
pomidor świeży obrany ze skórki
natka pietruszki 
bulion około szklanki 


Bakłażany umyć. Wytrzeć ściereczką, odciąć ok 2 cm plaster z długości. Wydrążyć środek łyżką tak, aby zostały  jedno centymetrowe ścianki. Obsypać solą. Odstawić. Przed faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę. 
W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie. 
Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek / fasolę. Zrumień. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę wnętrze bakłażana. Dopraw solą.  Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj. Faszeruj bakłażany. 
Do naczynia, w którym będziesz zapiekać wlej szklankę bulionu,  połóż bakłażany. Zacznij piec ok 60 minut w 190 stopniach.  Ja przykrywam folią aluminiową podczas pieczenia. 

Pod koniec posyp bakłażany serem parmezan i zapiekaj jeszcze chwilę. Posyp natką i podawaj. 


Nadzienia jest sporo u mnie starczyło, aby nafaszerować jeszcze paprykę:) 


8 komentarzy:

  1. I obie wersje na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybieram zdecydowanie vege:-) Wygladaja nieziemsko!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. faszerowane warzywo trzeba w sezonie koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie zdecydowanie wersja z boczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie zdecydowanie wersja z boczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wersja vege rewelacyjna, przepis zapisuję w tych do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie z fasolką bo boczku nie lubię, poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. i ja przyznaję, że mnie tu dawno nie było!

    a bakłażan pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń