Nadziany bakłażan. Dwie wersje z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege.
Składniki:
4 średniej wielkości bakłażany
pół szklanki ryżu arborio do risotto
szklanka tartego parmezanu
czerwona cebula
ząbek czosnku
olej do podsmażenia
oregano do smaku
boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian
sól i pieprz
szczypta pieprzu cayenne
pomidor świeży obrany ze skórki
natka pietruszki
bulion około szklanki
Bakłażany umyć. Wytrzeć ściereczką, odciąć ok 2 cm plaster z długości. Wydrążyć środek łyżką tak, aby zostały jedno centymetrowe ścianki. Obsypać solą. Odstawić. Przed faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę.
W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie.
Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek / fasolę. Zrumień. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę wnętrze bakłażana. Dopraw solą. Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj. Faszeruj bakłażany.
Do naczynia, w którym będziesz zapiekać wlej szklankę bulionu, połóż bakłażany. Zacznij piec ok 60 minut w 190 stopniach. Ja przykrywam folią aluminiową podczas pieczenia.
Pod koniec posyp bakłażany serem parmezan i zapiekaj jeszcze chwilę. Posyp natką i podawaj.
Nadzienia jest sporo u mnie starczyło, aby nafaszerować jeszcze paprykę:)
I obie wersje na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńWybieram zdecydowanie vege:-) Wygladaja nieziemsko!:-)
OdpowiedzUsuńfaszerowane warzywo trzeba w sezonie koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDla mnie zdecydowanie wersja z boczkiem:)
OdpowiedzUsuńDla mnie zdecydowanie wersja z boczkiem:)
OdpowiedzUsuńWersja vege rewelacyjna, przepis zapisuję w tych do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDla mnie z fasolką bo boczku nie lubię, poproszę:)
OdpowiedzUsuńi ja przyznaję, że mnie tu dawno nie było!
OdpowiedzUsuńa bakłażan pierwsza klasa:)