czwartek, 8 sierpnia 2019

Sałatka z kaszy quinoa z pomidorami i awokado


Latem lubimy jeść sałatki, ale zimą ta też się sprawdzi jako dodatek lub samodzielne danie na obiad lub kolację. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

Dla 2 osób:

2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa ( komosy ryżowej)
pomidor (zimą suszone pomidory)
ogórek
awokado
sok z połówki cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (drobno)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
rukola lub inna sałata

PRZYGOTOWANIE:

Pomidora (sparzyć i obrać ze skórki), awokado i ogórka pokroić w sporą kostkę. Ugotowaną komosę przełożyć do dużej misy, dodać warzywa, skropić całość sokiem z cytryny i polać oliwą. Dodać natkę i rukolę. Przemieszać widelcem lub sztućcami do sałaty. Nakładać na talerze.








2 komentarze:

  1. pysznie i zdrowo :) u mnie też była w tym tygodniu sałatka z quinoa tylko czerwoną :) przepis czeka w kolejce na spisanie i opublikowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio odżywiam się sałatkami i nieco już brak mi pomysłów. Ten bardzo mi się przyda

    OdpowiedzUsuń