Latem lubimy jeść sałatki, ale zimą ta też się sprawdzi jako dodatek lub samodzielne danie na obiad lub kolację. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
Dla 2 osób:
2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa ( komosy ryżowej)
pomidor (zimą suszone pomidory)
ogórek
awokado
sok z połówki cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (drobno)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
rukola lub inna sałata
PRZYGOTOWANIE:
Dla 2 osób:
2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa ( komosy ryżowej)
pomidor (zimą suszone pomidory)
ogórek
awokado
sok z połówki cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (drobno)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
rukola lub inna sałata
PRZYGOTOWANIE:
Pomidora (sparzyć i obrać ze skórki), awokado i ogórka pokroić w sporą kostkę. Ugotowaną komosę przełożyć do dużej misy, dodać warzywa, skropić całość sokiem z cytryny i polać oliwą. Dodać natkę i rukolę. Przemieszać widelcem lub sztućcami do sałaty. Nakładać na talerze.
pysznie i zdrowo :) u mnie też była w tym tygodniu sałatka z quinoa tylko czerwoną :) przepis czeka w kolejce na spisanie i opublikowanie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio odżywiam się sałatkami i nieco już brak mi pomysłów. Ten bardzo mi się przyda
OdpowiedzUsuń