Polenta jest bardzo popularna we Włoszech. Osobiście spotkałam się z nią w ... Kopenhadze. Można ją było kupić w foodtrucku w różnymi sosami: pomidorowym, grzybowym i mięsnym. Byliśmy zziębnięci i ciepła polenta z sosem fajnie nas rozgrzała.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dobra na obiad i kolację.
SKŁADNIKI
Dla 2 osób:
150 g polenty (kaszki kukurydzianej)
50-70 g sera pecorino lub parmezanu startego na tarce
sól
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów
1-2 ząbki czosnku
chili w płatkach
2 łyżki oliwy extra virgin
oregano suszone
świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować sos pomidorowy. Na oliwie podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, dodać pomidory sól i chili w płatach. Doparwić solą. Pod koniec duszenia dodac oregano.
Zagotować wodę i wsypać polentę, ciągle mieszajac zmniejszyć ogień, aby pyrkająca polenta cię nie poparzyła. Kiedy będzie gęsta posolić i dodać ser pecorino i szybko zamieszać. Wyłóżyć na talerze polewając sosem pomidorowym.
Jejku,muszę ją zrobić!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
apetycznie to wygląda:D
OdpowiedzUsuńLubię wszelkie wariacje z polentą i Twoja wygląda zachęcająco;)
OdpowiedzUsuńproste a jakże apetyczne:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam mamałygę bukowińską, chyba czas na wypróbowanie polenty :)
OdpowiedzUsuń