środa, 6 marca 2013

Polenta z sosem pomidorowym


Polenta jest bardzo popularna we Włoszech. Osobiście spotkałam się z nią w ... Kopenhadze. Można ją było kupić w foodtrucku w różnymi sosami: pomidorowym, grzybowym i mięsnym. Byliśmy zziębnięci i ciepła polenta z sosem fajnie nas rozgrzała. 
Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dobra na obiad i kolację.

SKŁADNIKI

Dla 2 osób:

150 g polenty (kaszki kukurydzianej)
50-70 g sera pecorino lub parmezanu startego na tarce
sól

Sos pomidorowy: 

puszka pomidorów
1-2 ząbki czosnku
chili w płatkach
2 łyżki oliwy extra virgin
oregano suszone
świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować sos pomidorowy. Na oliwie podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, dodać pomidory sól i chili w płatach. Doparwić solą. Pod koniec duszenia dodac oregano.
Zagotować wodę i wsypać polentę, ciągle mieszajac zmniejszyć ogień, aby pyrkająca polenta cię nie poparzyła. Kiedy będzie gęsta posolić i dodać ser pecorino i szybko zamieszać. Wyłóżyć na talerze polewając sosem pomidorowym.

6 komentarzy:

  1. Jejku,muszę ją zrobić!
    Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkie wariacje z polentą i Twoja wygląda zachęcająco;)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste a jakże apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam mamałygę bukowińską, chyba czas na wypróbowanie polenty :)

    OdpowiedzUsuń