sobota, 9 marca 2013

Pyszne danie z owocami morza




To danie zrobił mój mąż podczas gdy ja byłam nieobecna w domu. Poprosiłam go, aby dzisiaj on zrobił dla mnie obiad. I ... Uczeń przerósł .... blogerkę. Nie wiem kto powinien tego bloga prowadzić. On bardzo rzadko coś gotuje. Ale powiem szczerze jak już ugotował to ugotował. Przy tym był bardzo szczęśliwy i powiedział, że gotowanie daje niesłychaną radość. Pełna zgoda:) 



Składniki:

kilka ziemniaków na pure
krewetki tygrysie kilka szuk
halibut filet- kawałek
dorsz filet - kawałek

Warzywa:
fasola mamut
1 cukinia
1 marchew
1 papryka czerwona
1-2 łodygi selera naciowego 
czosnek
biały pieprz trochę 
gałka muszkatołowa szczypta 
imbir świeży tarty 2 cm 
białe wino 1/2 szklanki 
sos sojowy 2 łyżki 

Marynata do ryb:

pieprz 
sól
 2-3 łyżki oliwy z oliwek
papryczka chilli 
rozmaryn 
kolendra ziarnka kilka sztuk 

PRZYGOTOWANIE:

Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki na pure (dodaj łyżkę masła do środka). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Warzywa pokrój w kostkę i szybko usmaż na patelni doprawiając białym pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym i świeżym imbirem. Wlej wino i odparuj. Rybę upiecz w piekarniku przez ok. 10 -15 minut
Krewetki usmaż na maśle z dużym ząbkiem czosnku. Posolić do smaku. 




3 komentarze: