Składniki:
bakłażan podłużny fioletowy
mozzarella
oregano, bazylia do smaku
puszka pomidorów
50 ml wina białego wytrawnego
łyżeczka koncentratu
sól
chilli
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój wzdłuż na 0,5 cm plastry, posól i odstaw na ok 20 minut aby zmiękły i puściły wodę. Mozzarellę pokrój w plastry i połóż na plaster bakłażana, zroluj w roladkę i zepnij wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym umieść pomidory, dodaj czosnek, trochę oliwy, łyżeczkę koncentratu, papryczkę chilli i wino. Całość wymieszaj. Włóż do naczynia roladki i lekko je polej sosem pomidorowym i posyp bazylią. Zapiekaj ok 60 minut w 190 stopniach. Podawaj z pieczywem.
też niedawno robiłam bakłażanka ;) grillowałam go i nadziałam :)
OdpowiedzUsuńmusiał być pysznyyyyy:)
UsuńUwielbiam takie smaki :) !
OdpowiedzUsuńTe roladki są po prostu śliczne!
OdpowiedzUsuńWidziałam wiele podobnych,ale nigdy tak uroczych.
I pyszne musiały być,bez wątpienia.
Aż ma się ochotę sięgnąć po sztukę :]
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe, proste i efektowne!!!:)))
OdpowiedzUsuńpoproszę :)*
Całe bogactwo bakłażanów! świetna propozycja, czekam na kolejne :)
OdpowiedzUsuńświetne!!! muszę iść na bakłażanowe polowanie.
OdpowiedzUsuńmniam, jak to pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńale smacznie wygladają!!! :)
OdpowiedzUsuńwygladają przepysznie :) poprosze jedną ;) :*
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażana :) Pasuje jak ulał do pomidorów. W sam raz na majówkowe party!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:) kusisz nimi:)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, i tak ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńKacha