środa, 24 kwietnia 2013

Roladki z bakłażana w pomidorach


Tej potrawy warto przygotować większe ilości. Jest smaczna na ciepło i na zimno. 

Składniki:

bakłażan podłużny fioletowy 
mozzarella
oregano, bazylia do smaku
puszka pomidorów
50 ml wina białego wytrawnego
łyżeczka koncentratu
sól
chilli



Przygotowanie:

Bakłażana pokrój wzdłuż na 0,5 cm plastry, posól i odstaw na ok 20 minut aby zmiękły i puściły wodę. Mozzarellę pokrój w plastry i połóż na plaster bakłażana, zroluj w roladkę i zepnij wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym umieść pomidory, dodaj czosnek, trochę oliwy, łyżeczkę koncentratu, papryczkę chilli i wino. Całość wymieszaj. Włóż do naczynia roladki i lekko je polej sosem pomidorowym i posyp bazylią. Zapiekaj ok 60 minut w 190 stopniach. Podawaj z pieczywem.

14 komentarzy:

  1. też niedawno robiłam bakłażanka ;) grillowałam go i nadziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te roladki są po prostu śliczne!
    Widziałam wiele podobnych,ale nigdy tak uroczych.
    I pyszne musiały być,bez wątpienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ma się ochotę sięgnąć po sztukę :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe, proste i efektowne!!!:)))
    poproszę :)*

    OdpowiedzUsuń
  5. Całe bogactwo bakłażanów! świetna propozycja, czekam na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne!!! muszę iść na bakłażanowe polowanie.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygladają przepysznie :) poprosze jedną ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam bakłażana :) Pasuje jak ulał do pomidorów. W sam raz na majówkowe party!

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wyglądają:) kusisz nimi:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają świetnie, i tak ładnie podane :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń