Pyszna, prosta sałatka ze składników które zawsze ma się pod ręką. Świetna na lunch, na obiad i na kolację. |
Składniki
dla 4 osób
10 sztuk ziemniaczków sałatkowych
4 jajka na twardo
2 buraczki średnie ugotowane
2 ogórki kiszone
4 garście liści roszponki
kilka rzodkiewek
kilka liści sałaty
dressing:
łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy angielskiej
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka każde w osobnych garnkach. Najdłużej gotują się buraki ok. 50 minut, ziemniaki 20 minut a jajka 7 minut.
Zrób dressing z podanych składników i schowaj do lodówki.
Kiedy warzywa będą ugotowane, odbierz je. Lekko przestudzone pokrój w ćwiartki: ziemniaczki i jajka, a buraczki w plasterki.
Do ciepłych warzyw dodaj pokrojone w plasterki rzodkiewki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Teraz kiedy warzywa nieco przestygły dodaj roszponkę i delikatnie wymieszaj. Na misę wyłóż liście sałaty, warzywa z roszponką a na wierz ułóż ćwiartki jajka.Całość polej dressingiem.
Kiedy warzywa będą ugotowane, odbierz je. Lekko przestudzone pokrój w ćwiartki: ziemniaczki i jajka, a buraczki w plasterki.
Do ciepłych warzyw dodaj pokrojone w plasterki rzodkiewki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Teraz kiedy warzywa nieco przestygły dodaj roszponkę i delikatnie wymieszaj. Na misę wyłóż liście sałaty, warzywa z roszponką a na wierz ułóż ćwiartki jajka.Całość polej dressingiem.
ale super sałatka. :) musi być pyszna.
OdpowiedzUsuń