wtorek, 14 stycznia 2025

Chleb orkiszowy z melasą


Do upieczenia chleba użyłam melasy trzcinowej firmy Horizon. Melasa to gęsty syrop powstały przy produkcji cukru. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz minerały: wapń żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, mangan, miedź, selen. Chleb jest lekko słodki w smaku. Indeks glikemiczny melasy to 55. Dodaję ją do ciast, ciasteczek, chleba  a także przygotowuję z  niej napój izotoniczny. 


SKŁADNIKI:

350 g mąki orkiszowej typ 720

100 g mąki żytniej 

2 duże łyżki malasy trzcinowej

5 g drożdży suszonych 

200 ml wody

3/4 łyżeczki soli 

PRZYGOTOWANIE 

Mąki umieścić w misce wlać wodę zamieszać i odstawić na 20 minut do autolizy. Następnie dodać rozpuszczone w łyżce wody drożdże, dodać malasę, sól i wyrobić kilka minut. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrobić ciasto i przełożyć do foremki podłużne wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piec w 190 °C 40 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz