Do upieczenia chleba użyłam melasy trzcinowej firmy Horizon. Melasa to gęsty syrop powstały przy produkcji cukru. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz minerały: wapń żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, mangan, miedź, selen. Chleb jest lekko słodki w smaku. Indeks glikemiczny melasy to 55. Dodaję ją do ciast, ciasteczek, chleba a także przygotowuję z niej napój izotoniczny.
Melasa trzcinowa, produkt uboczny rafinacji cukru trzcinowego, posiada udokumentowane właściwości zdrowotne:
zawiera związki polifenolowe o właściwościach przeciwutleniających, które pomagają zwalczać stres oksydacyjny i chronią przed chorobami przewlekłymi,
wspomaga trawienie dzięki zawartości magnezu i innych minerałów melasa może działać delikatnie przeczyszczająco, wspierając pracę jelit,
działa przeciwzapalne ponieważ obecność minerałów i antyoksydantów może redukować stany zapalne,
Melasa trzcinowa to alternatywa dla cukru, wspierająca zdrowie dzięki bogactwu minerałów i antyoksydantów.
SKŁADNIKI:
350 g mąki orkiszowej typ 720
100 g mąki żytniej
2 duże łyżki malasy trzcinowej
5 g drożdży suszonych
200 ml wody
3/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Mąki umieścić w misce wlać wodę zamieszać i odstawić na 20 minut do autolizy. Następnie dodać rozpuszczone w łyżce wody drożdże, dodać malasę, sól i wyrobić kilka minut. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrobić ciasto i przełożyć do foremki podłużne wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piec w 190 °C 40 minut.
Piękny chleb :)
OdpowiedzUsuń