poniedziałek, 20 stycznia 2025

Ślimaczki ze szpinakiem i serem

Ślimaczki ze szpinakiem i fetą.
Chrupiące a zarazem mięciutkie, aromatyczne i pełne smaku – ślimaczki ze szpinakiem i serem to idealny przepis na szybką przekąskę lub elegancką propozycję na przyjęcie. Zobacz, jak łatwo je przygotować i zachwyć bliskich smakiem, który zawsze robi wrażenie! 

SKŁADNIKI:

350 g mąki (dałam orkiszową typ 550)

10 g  drożdży świeżych

1 łyżeczka cukru trzcinowego

200  ml napoju sojowego lub migdałowego ciepłego lub mleka

50 ml oliwy z oliwek

1 mała łyżeczka soli

Nadzienie:

1 opakowanie szpinaku baby ( może być mrożony)

ser feta 1 opakowanie

ząbek czosnku

pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Szpinak umyłam i umieściłam na patelni i krótko podsmażyłam bez oleju. Kiedy liście puściły sok odcedziłam. Ostudzony wycisnąłam rękami z nadmiaru wody i poszatkowałam drobno na desce. Przełożyłam do miski, dodatłam pokruszony ser feta i wymieszałam z przeciśnietym czosnkiem i niewielką ilością soli ( ser już jest słony) oraz peiprzem. Odstawiłam na bok. 

Drożdże rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ze szczyptą cukru i mąką Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę sol, wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam zagniatać ciasto, następnie wlałam oliwę i wyrabiałam ok. 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoiło objętość na stolnicę wysypałam trochę mąki, przełożyłam ciasto, odgazowałam i rozwałkowałam dość cienko na prostokąt. Był bardzo długi i wąski. Masę serowo szpinakową rozsmarowałam cienko na całej powierzchni zostawiając około cm ciasta z po bokach. Całość zrolowałam, i pocięłam na 4 cm kawałki. Przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 30 minut w 180 stopniach C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz