wtorek, 29 stycznia 2019

Imbirowe ciasto z ananasem i mąką kokosową

Fajne deserowe ciasto z ananasem. Kupiłam puszkę ananasów firmy Amaizin. Są świetne w smaku. Zupełnie inne niż te w cukrowym syropie.
Upiekłam z nimi ciasto.

SKŁADNIKI:

1 puszka ananasa u mnie  organiczny  Amaizin
4 cm startego na małych oczkach imbiru
4 jaja
1 szklanka mąki kukurydzianej/ ryżowej pełnoziarnistej lub orkiszowej
100 ml mleka kokosowego
2 łyżki czubate mąki kokosowej
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki ksylitolu/ cukru trzcinowego/ miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kardamonu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę 18 cm wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem np. kokosowym/masłem.

Białka ubić na puch dodawać po jednym żółtku, następnie dodać przesianą mąkę, mąkę kokosową, ksylitol lub wybrany słodzik, starty imbir, esencję waniliową, proszek do pieczenia i cały czas ubijać. Na koniec wlać mleko kokosowe dobrze wymieszane. Przelać ciasto do formy. Na wierzchu ułożyć plastry ananasa. Piec w 180 stopniach 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem.  Wystudzone posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.

6 komentarzy: