piątek, 18 stycznia 2019

Zimowa zupa z jarmużem i fasolą

 "Jak nie wiesz co zrobić to ugotuj zupę" powiedziała w jednej z audycji moja ulubiona psycholożka Katarzyna Miller.
Zupa jest dobra na wszystko. No to ugotowałam porządny gar zupy. Może pomoże...
Zimowa, gęsta zupa z fasolą, ziemiankami i jarmużem.

Składniki:

olej rzepakowy 1-2  łyżki
cebula
liście laurowe i ziele angielskie
sól i pieprz
1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej i ostrej
pół łyżeczki kminku
marchewka
3 ziemniaki
plaster selera
puszka białej fasoli lub wcześniej ugotowanej
łyżka koncentratu pomidorowego
jarmuż 2- 3 gałązki
natka pietruszki

Przygotowanie:

Rozgrzej olej dodaj pociętą w kosteczkę cebulę i zeszklij. Dodaj wszystkie przyprawy chwilę podsmaż. Dodaj warzywa pocięte w kostkę, wlej wodę i gotuj do miękkości ok 15 minut. Pod koniec dodaj koncentrat i wymyty jarmuż. Dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba. Nalewaj gorącą.



6 komentarzy:

  1. Piękna i pyszna!
    Muszę ją ugotować. Zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do zup nawet lubimy bardziej dodawać jarmuż niż szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Treściwa zupa w zimie smakuje najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności. Idealne na zimowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. za mną też chodzi taka konkretna zupa :) i w końcu ją ugotuję ;)

    OdpowiedzUsuń