Gofry z tartych ziemniaków zrobiłam pierwszy raz. Nie bardzo lubię smażone potrawy, ale lubię placki ziemniaczane. Jednak one są dla mnie zbyt tłuste.
Pieczone w gofrownicy są świetną alternatywą dla smażonych. Pasują na śniadanie, obiad i kolację a dodatki mogą być przeróżne.
SKŁADNIKI:
500 g mączystych ziemniaków
mała cebula
sól i pieprz do smaku
jajko
2 czubate łyżki mąki
500 g mączystych ziemniaków
mała cebula
sól i pieprz do smaku
jajko
2 czubate łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto.
Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące.
Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado.
Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto.
Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące.
Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado.
Wow! O takich nie słyszeliśmy, ale wyglądają totalnie obłędnie! XD
OdpowiedzUsuńWow, ale fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł!! dla mnie też placki są za tłuste, ciekawa jestem smaku gofrów :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na wytrawne gofry :) Nie jadłyśmy jeszcze wersji z ziemniaków :)
OdpowiedzUsuń