wtorek, 15 stycznia 2019

Gofry z tartych ziemniaków


Gofry z tartych ziemniaków zrobiłam pierwszy raz. Nie bardzo lubię smażone potrawy, ale lubię placki ziemniaczane. Jednak one są dla mnie zbyt tłuste.
Pieczone w gofrownicy są świetną alternatywą dla smażonych. Pasują na śniadanie, obiad i kolację a dodatki mogą być przeróżne.

SKŁADNIKI:

500 g mączystych ziemniaków
mała cebula
sól i pieprz do smaku
jajko
2 czubate łyżki mąki 

PRZYGOTOWANIE:

Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto. 

Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące.

Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado.



4 komentarze:

  1. Wow! O takich nie słyszeliśmy, ale wyglądają totalnie obłędnie! XD

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł!! dla mnie też placki są za tłuste, ciekawa jestem smaku gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na wytrawne gofry :) Nie jadłyśmy jeszcze wersji z ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń