poniedziałek, 30 lipca 2012

Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi




Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z kluskami lanymi. Jesienią lub zimą można taką zupę przygotować z mrożonych grzybów. Zupę można podawać czystą lub z łyżką kwaśniej śmietany.

 SKŁADNIKI 

250 g kurek
100 g podgrzybków
2 łyżki oliwy
pomidor
cebula
czosnek
marchewka 
2 łodygi selera naciowego
1,5 litra bulionu
śmietana (opcjonalnie)
gałązka rozmarynu świeżego
gałązka lubczyku
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy

Ciasto na kluski lane 

pół szklanki mąki 
jajko
odrobina wody do rozrzedzenia ciasta
trochę soli
odrobina gałki muszkatołowej


1. Grzyby oczyść i większe pokrój na kawałki, szczególnie podgrzybki. Rozgrzej olej i dodaj grzyby, cebulę sól i pieprz. Po ok. 10 minutach dodaj drobno posiekany, świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku.

2. W dużym garnku przygotuj bulion z przyprawami i dodaj pokrojoną w talarki marchew i pokrojony w kawałeczki seler naciowy. Kiedy warzywa zmiękną lekko, dodaj grzyby z patelni. Gotuj nie dłużej niż 15 minut.

3. Teraz pokrój pomidora w kostkę i na odrobinie oliwy podsmaż na patelni.

4. Dodaj pomidora do zupy i gotuj kilka minut.

5. Przygotuj ciasto na kluseczki lane.

6. Do gotującej się zupy wkładaj kluseczki. Po kilku minutach zdejmij z ognia i dopraw pieprzem.







1 komentarz: