Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby
Ciasto:
2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej
kubek ciepłej wody
1 łyżka oleju
Farsz:
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach lub z obiadu
pół kostki sera białego tłustego
cebula pokrojona w kostkę
1 starta na małych oczkach marchewka
opakowanie szpinaku baby lub 2 rozmrożone kostki drobno posiekanego szpinaku
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach lub można wykorzystać tę które zostały z obiadu, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę razem z białym serem.
2. Zeszklij cebulę na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje lub dodaj rozmrożony. Dopraw solą i pieprzem.
3. Wymieszaj dokładnie mieszając ręką.
4. Przygotuj ciasto.
5. Rozwałkuj i wytnij kółka lub swój ulubiony kształt. Na środku polóż porcję farszu i zlep brzegi ciasta wpierogi.
6. Gotuj w osolonej wodzie 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pieogi podałam z bazyliowym masełkiem. Miksując miękkie masło z pesto. Ale fajnie smakuje też z masełkiem pietruszkowym.
podoba mi się to wzbogacenie!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam szpinaku. I zastanawiam się jak on smakuje:]
OdpowiedzUsuńNiektórzy krzywią się nawet na myśl o nim.
Ja widziałam wiele przepisów i tak sobie myśle ,że chyba nie jest on aż taki niedobry??
Jest dobry z czosnaczkiem nieoceniony:)
Usuń