wtorek, 31 lipca 2012

Carpaccio z awokado i anchois


Co powiecie na carpaccio z awokado? Ja wam mówię: to jest pyszne. Najważniejsze żeby awokado było dojrzałe. 

Składniki:
Dla dwóch osób:

dojrzałe awokado
kolendra świeża posiekana 1 garść

Sos:

2 łyżki oliwy extra virgine
łyżeczka kaparów w zalewie
łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
1 malła papryczka chilli
pół szalotki
1-2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego czy winnego
sól szczypta
1-2 filecik anchois
1 łyżeczka miodu (np. akacjowy) weganie mogą dodać syrop klonowy



PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od przygotowania sosu:
Posiekaj w kosteczkę szalotkę, a fileciki anchois rozetrzyj niemal na papkę, papryczkę posiekaj drobno. Włóż składniki do miski i wymieszaj z oliwą, białym octem winnym lub sokiem z cytryny, miodem, kaparami i zielonym pieprzem, dopraw solą.
Awokado pokrój na cieniutkie fileciki.
Ułóż na talerzu polej sosem.

Jeśli nie lubisz anchois sos przygotować bez tego dodatku. Równie pyszne.



2 komentarze:

  1. ten sos musi być pyszny :) a jeśli chodzi o wybór oleju to ja zawsze polecać będę rzepakowy - jest bogatszy w omega-3 i ma najlepszy skład tłuszczowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, muszę sobie kupić olej rzepakowy. Wczoraj 2 mądre głowy w bardzo przekonywujący sposób opowiadały o jego właściwościach:)

      Usuń