środa, 24 marca 2021

Racuchy z jabłkami i bananem

 

Miękkie, puszyste a jabłek dałam dwa razy. Całe jabłko poszło do ciasta a do tego jeszcze smażone jabłka z cynamonem ze słoika.


Składniki:

200 gram mąki orkiszowej w tym 20 gram pełnoziarnistej

1 jajko ( 1 łyżka octu dla wegan)

300 ml pitnego jogurtu, maślanki lub kefir sojowy lub jogurt sojowy 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

trochę ekstraktu waniliowego


średnie jabłko 


jabłka smażone ze słoika lub szarlotka od Zakwasowni ( u mnie właśnie ich szarlotka)

 banan

trochę mięty

kilka posiekanych migdałów lub orzechów włoskich. 


Przygotowanie:


Składniki ciasta mieszamy za pomocą trzepaczki. Obieramy jabłko, kroimy na ćwiartki lub ósemki a potem na cienki plasterki. Przekłądamy do ciasta i mieszamy.  Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy jednakowej wielkości racuchy. 

Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy.




3 komentarze: