Miękkie, puszyste racuchy z jabłkami. Podałam je z bananami i smażonymi jabłkami oraz miętą. Podaję skąłdniki dla wegan i wegetarian.
Składniki:
200 g mąki orkiszowej w tym 20 g pełnoziarnistej
1 jajko (1 łyżka octu dla wegan)
300 ml pitnego jogurtu, maślanki lub kefir sojowy lub jogurt sojowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę ekstraktu waniliowego
średnie jabłko
jabłka smażone ze słoika lub szarlotka od Zakwasowni (u mnie właśnie ich szarlotka)
banan
trochę mięty
kilka posiekanych migdałów lub orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Składniki ciasta mieszamy za pomocą trzepaczki. Obieramy jabłko, kroimy na ćwiartki lub ósemki a potem na cienkie plasterki. Przekładamy do ciasta i mieszamy. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy jednakowej wielkości racuchy.
Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy.
Idealna opcja śniadaniowa :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuń