czwartek, 10 września 2020

"Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność" Agata Lewandowska

 


W nowej książce o zdrowym stylu życia "Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność" Agaty Lewandowskiej wydanej przez Wydawnictwo RM znajdziemy charakterystykę poszczególnych warzyw oraz przepisy na zdrowie i odporność. O odporność organizmu czyli zdolności organizmu do obrony przed patogenami  należy dbać cały rok. Z książki dowiemy się jak dbać o zdrowie i odporność, być młodym i witalnym. Jak zapobiegać chorobom takim jak cukrzyca, nadciśnienie. Jak przeciwdziałać zaparciom. Jakie warzywa należy włączyć do swojego jadłospisu, aby móc korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Które z nich poprawią kondycję, włosów, skóry i oczu.
Przygotowane przepisy są łatwe i smaczne. To przepisy na zupy, obiady, ciasteczka, gofry, frytki, muffinki, soki czy koktajle.


Autorka opisuje 23 gatunki warzyw, które mają wyjątkowo prozdrowotne właściwości. Wyjaśnia ile warzyw powinniśmy jeść w ciągu każdego dnia. I że ziemniaki oraz batatów nie zalicza się to pięciu porcji warzyw spożywanych w ciągu dnia. Bo choć są warzywami to zawierają węglowodany, które są w kaszach, mąkach i makaronach. 


Uwielbiam rzeżuchę i od niej pierwszej zaczęłam czytanie książki. Znam jej właściwości, często hoduję  w domu na parapecie. 

Przepis z książki na pastę z awokado i rzeżuchą 

miękkie awokado
2-3 łyżki serka naturalnego
garść świeżo zerwanej rzeżuchy
ostra papryczka
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka oliwy
pieprz i sól

Awokado przeciąć na pól, wyjąć pestkę. Podzielić owoc na małe części i utrzeć z oliwą, sokiem i serkiem. Doprawić do smaku. Połączyć z rzeżuchą.




Serdecznie dziękuję Wydawnictwu RM za egzemplarz książki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz