sobota, 12 września 2020

Placki ziemniaczane z gulaszem


Teraz z końcem lata warzywa są najsmaczniejsze. Jędrne, kolorowe, pełne witamin. 

Kupiłam duże ziemniaki, które wspaniale nadawały się na placki. Do nich przygotowałam gulasz warzywny, lekki kolorowy i pikantny. Delektowaliśmy się jedząc. Polecam na obiad!
 

SKŁADNIKI:

500 g młodych ziemniaków

2 jaja

sól i pieprz

cebula 

PLACKI: Obrać ziemniaki i zetrzeć na małych oczkach. Przełożyć na sitko. tak aby, woda z ziemniaków spływała do miski. Na dnie osiądzie skrobia. Zlać wodę a skrobię przełożyć do utartych ziemniaków. Zetrzeć cebulę na tarce, wbić jaja, doprawić solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki na złoto na średnim ogniu.

GULASZ:

bakłażan

cukinia żółta

papryka zielona 

cebula 

1 puszka krojonych pomidorów lub 3-4 świeże

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

łyżeczka ziół prowansalskich, kminu

1/2 łyżeczki oregano

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek 2 łyżki

sól i pieprz do smaku

papryczka chili 

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 

1 łyżka węgierskiej papryki z tubki

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i obsmażyć na złoto. Przełożyć na talerz, następnie na patelnię dodać paprykę, cebulę a na końcu cukinię i czosnek i podsmażyć kilka minut. Dodać pomidory, zioła prowansalskie, kmin i oregano i wczesniej podsmażone bakłażany. Doprawić solą, pieprzem i chili. Dusić 25 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i paprykę z tubki i dusić jeszcze 5 minut.

Wierzch posypać natką.


2 komentarze: