sobota, 12 września 2020

Placki ziemniaczane z gulaszem


Teraz z końcem lata warzywa są najsmaczniejsze. Jędrne, kolorowe, pełne witamin. 

Kupiłam dorodne ziemniaki, które wspaniale nadawały się na placki. Do nich przygotowałam gulasz warzywny, lekki kolorowy i pikantny. Delektowaliśmy się jedząc. Polecam na obiad!
 

500 gram młodych ziemniaków

2 jaja

sól i pieprz

cebula 

PLACKI: Obrać ziemniaki i zetrzeć na małych oczkach. Przełożyć na sitko. tak aby, woda z ziemniaków spływała do miski. Na dnie osiądzie skrobia. Zlać wodę a skrobię przełożyć do utartych ziemniaków. Zetrzeć cebulę na tarce, wbić jaja, doprawić solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki na złoto na średnim ogniu.


bakłażan

cukinia żółta

papryka zielona 

cebula 

1 puszka krojonych pomidorów lub 3-4 świeże

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

łyżeczka ziół prowansalskich, kminu

1/2 łyżeczki oregano

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek 2 łyżki

sól i pieprz do smaku

papryczka chlili 

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 


Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i obsmażyć na złoto. Przełożyć na talerz, następnie dodać paprykę, cebulę a na końcu cukinię i czosnek. Dodać pomidory, zioła prowansalskie, kmin i oregano. Doprawić solą , pieprzem i chili. Dusić 25 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 5 minut.

Wierzch posypać natką.


2 komentarze: