To bardzo proste danie a smak ma niezwykły. Pasuje do białych mięs i do grzybów np. boczniaków.
SKŁADNIKI:
4 małe bataty
sól himalajska
2 łyżki masła klarowanego (najlepiej domowego)
Sos:
1- 2 łyżki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
4 szt orzechów włoskich podprażonych i posiekanych
tymianek
czerwony pieprz a/i najlepiej pestki granatu, których zapomniałam dodać do zdjęcia;)
PRZYGOTOWANIE:
Bataty obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut (do 15) lub na parze. Odcedzamy i odparowujemy chwilę. Dodajemy masło klarowane i miksujemy.
Na patelnię wlewamy miód i ocet. Redukujemy kilka minut. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy a następnie wykładamy gorące puree na talerz, polewamy sosem, dodajemy tymianek i czerwony pieprz a najlepiej owocem granatu.
Od samego patrzenia robię się głodna ;-)
OdpowiedzUsuń