piątek, 15 listopada 2019

Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem

To bardzo proste danie a smak ma niezwykły. Pasuje do białych mięs i do grzybów np. boczniaków.

4 małe bataty
sól himalajska
1 łyżka masła klarowanego

2 łyżki miodu
3 łyżki octu jabłkowego
4 połówki orzechów włoskich podprażonych i posiekanych

tymianek
czerwony pieprz a najlepiej pestki granatu, których zapomniałam dodać do zdjęcia;)

Bataty obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut ( do 15). Odcedzamy. Dodajemy łyżkę masła klarowanego i miksujemy.
Na patelni wlewamy miód i ocet. Redukujemy kilka minut. Dodajemy orzechy, mieszamy a następnie wykładamy gorące pure na talerz, polewamy sosem, dodajemy tymianek i czerwony pieprz a najlepiej owocem granatu.

1 komentarz: