Po przygotowaniu dobrze jest odstawić na godzinę sałatkę, aby składniki się "przegryzły".
SKŁADNIKI
4 szt upieczonych małych buraków
opakowanie śledzi 200 g
2 jajka
2 łyżeczki kaparów
kilka korniszonów
1 zielone jabłko
czerwona cebula
koperek
pieprz
łyżka musztardy Dijon
sok z połówki cytryny lub ocet jabłkowy
2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Buraki, śledzie, jabłka, korniszony, jajka i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać.
Z musztardy, soku z cytryny i z oliwy zrobić dresing. Dodać do wcześniej pokrojonych składników. Dodać kapary i korniszony.
4 szt upieczonych małych buraków
opakowanie śledzi 200 g
2 jajka
2 łyżeczki kaparów
kilka korniszonów
1 zielone jabłko
czerwona cebula
koperek
pieprz
łyżka musztardy Dijon
sok z połówki cytryny lub ocet jabłkowy
2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Buraki, śledzie, jabłka, korniszony, jajka i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać.
Z musztardy, soku z cytryny i z oliwy zrobić dresing. Dodać do wcześniej pokrojonych składników. Dodać kapary i korniszony.
Osobiście nie przepadam za śledziami,ale na taką sałatkę bym się skusiła :-)
OdpowiedzUsuń:) ja za śledziami też nie przepadam, ale odkąd spróbowałam prawdziwego matiasa ( można upolować w dobrych sklepach) to jem z większym zapałem niż zwykłego śledzika;)
UsuńLubię śledzie.
OdpowiedzUsuńSuper, bo są bardzo zdrowe.
Usuń