sobota, 16 listopada 2019

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Bardzo lubię to połączenie śledzi z burakami. Pieczone buraki są znacznie lepsze od gotowanych, dlatego je polecam.
Po przygotowaniu dobrze jest odstawić na godzinę sałatkę, aby składniki się "przegryzły".

SKŁADNIKI

4 szt upieczonych małych buraków
opakowanie śledzi 200 g
2 jajka
2 łyżeczki kaparów
kilka korniszonów
1 zielone jabłko
czerwona cebula
koperek
pieprz
łyżka musztardy Dijon
sok z połówki cytryny lub ocet jabłkowy
2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Buraki, śledzie, jabłka, korniszony, jajka i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać.
Z musztardy, soku z cytryny i z oliwy zrobić dresing. Dodać do wcześniej pokrojonych składników. Dodać kapary i korniszony.









4 komentarze:

  1. Osobiście nie przepadam za śledziami,ale na taką sałatkę bym się skusiła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja za śledziami też nie przepadam, ale odkąd spróbowałam prawdziwego matiasa ( można upolować w dobrych sklepach) to jem z większym zapałem niż zwykłego śledzika;)

      Usuń