Japońską herbatę w pudrze "Matcha " dodałam do ciasta drożdżowego. Ale jeśli nie możesz jeść drożdży z jakichś powodów w babce piaskowej też świetnie się będzie smakować. |
SKŁADNIKI:
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki czubate zielonej herbaty w pudrze
1 całe jajko
0,5 kg mąki
3/4 szklanki ciepłego mleka
30 dkg drożdży
pół kostki masła roztopionego
Zielony lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
zielony barwnik
pół łyżeczki pudru z zielonej herbaty
PRZYGOTOWANIE:
Roztop masło i odstaw do ostygnięcia. Drożdże rozkrusz i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na 5 minut.
Do dużej miski, w której będziesz wyrabiała ciasto przesiej mąkę. W wysokim naczyniu żółtka zmiksuj z cukrem na biały puch, dodaj zieloną herbatę i wymieszaj na jednolitą konsystencję. Całość przelej do mąki, wlej masło, mleko z drożdżami oraz wbij jajo. Wyrabiaj. Ciasto będzie dość lepkie, dlatego ja wyrabiałam je najpierw mikserem, potem łopatką ręcznie, podsypując delikatnie mąką. Formę keksową wysmaruj zimnym masłem, oprósz krupczatką.
Ciasto piecze się około 45 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu należy je ostudzić.
Wykonaj lukier wlewając do cukru 2 łyżki soku z cytryny i resztę składników. Polej ciasto na kratce gęstym lukrem.
Pyszne na niedzielny deser.
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńale świetna! podoba mi się taka herbaciana drożdżówka, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńKalejdoskop Renaty