Niemal na każdym blogu królują przepisy na pączki, oponki lub faworki. Ja wysmażyłam oponki a środki wycięłam foremką w kształcie serce i w ten sposób połączyłam Tłusty Czwartek z Walentynkami. |
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
50 g stopionego masła
olejek pomarańczowy 1-2 łyżeczki
cukier waniliowy prawdziwy trochę
120 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
1 całe jajo
3/4 szklanki cukru Diamant
cukier puder Diamant
olej do smażenia
Rozetrzyj drożdże z cukrem, zalej połową ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki. Niech urosną. Po kilku minutach dodaj mąkę, cukry, zapach pomarańczowy, żółtka i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając masło i resztę mleka. Odstaw aby urosło. Około 45 minut. Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na 1,5 cm. Wycinaj ciastka. Przykryj ściereczką lnianą aby znów urosły. W woku rozgrzej olej i smaż na złoto z obu stron. Wykładaj na ręczniczki papierowe. Po wystygnięciu posyp cukrem.
Urocze:) szczególnie te serduszka na patyczkach
OdpowiedzUsuńA mnie się podobają szczególnie te z dziurką w kształcie serca:) No prześladują mnie oponki z każdej strony ostatnio i chyba będę musiała się w końcu na nie skusić.. :)
OdpowiedzUsuńprzeurocze!
OdpowiedzUsuńnie tylko na Walentynki :]
:) Wyszło przypadkiem. Kiedy wycięłam serca z oponek , nie wiedziałam co z nimi zrobić. Przypomniało mi się, ze mam patyczki z sushi i wykorzystałam. A już patyczki miały być wyrzucone:)
UsuńŚwietne! Nie wiem co lepsze: oponki od serca czy serduszka na patyczkach ;p
OdpowiedzUsuńale śliczne! wyglądają przeapetycznie! :)
OdpowiedzUsuń