czwartek, 31 stycznia 2013

Krupnik na dwie kasze ♪♫♪


Dwie kasze w parze w krupniku na dwa. 


Składniki:

2 litry bulionu warzywnego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
lubczyk
natka pietruszki
pół cebuli
 pół szklanki kaszy jaglanej 
pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
kilka kropli oliwy 
marchew 
plaster selera
kapelusz suszonego prawdziwka. 


Przygotowanie:

Zagotuj bulion. Do bulionu dodaj marchew  pokrojoną w skośne plasterki, seler w kostkę, cebulę w piórka. Wkrusz prawdziwka.  Gotuj kilka minut. Sparz we wrzątku obie kasze ( umieść kaszę na sicie i przelej wrzątkiem) i dodaj do wywaru. Gotuj do 20 minut. Kiedy kasza będzie miękka krupnik jest już gotowy. Wykładaj i posyp świeżym lubczykiem i natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz