Z nazwy te papryki są białe, dla mnie zielone. Świetnie nadają się do faszerowania. Do wakacji zostało jeszcze kilka miesięcy, a ja zatęskniłam za greckimi smakami. Zapraszam na papryki faszerowane. |
SKŁADNIKI
3 - 6 sztuk białych papryk
1- 2 szklanki ugotowanego ryżu (w zależności od ilości papryk)
opakowanie sera feta 150 g
tymianek do smaku
sól i pieprz do smaku
puszka pomidorów
1 łyżeczka oregano
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki nasion fenkułu - (można pominąć)
wykałaczki do spięcia papryk
PRZYGOTOWANIE:
Ser feta rozgnieć widelcem, dodać ją do ugotowanego ryżu, wlej oliwę z oliwek, dopraw pieprzem i tymiankiem. Delikatnie wyrób farsz. Umyj papryki, odetnij końcówkę z ogonkiem i oczyść środki z pestek. Napełnij papryki nadzieniem. Wykałaczkami zepnij wcześniej odcięte końcówki z ogonkiem.
W dużym płaskim rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj do niej przeciśnięty czosnek i wlej pomidory, nasiona fenkułu oraz dodaj sól. Wymieszaj sos i połóż na nim papryki aby dusiły się w sosie. Podczas duszenia delikatnie przekręcaj, aby były miękkie kilka razy. Dusić ok. 20 -30 minut. Pod koniec około 5 minut przed serwowaniem posypać oregano.
Można też upiec je w piekarniku w 180 st. C przez 30 minut.
Fajne papryczki, na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Od dawna szukałam czegoś takiego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw ten sposób serwowana prezentuje się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ta papryke a teraz własnie sprzedawana jest w Lidlu.
OdpowiedzUsuńDzieki za przypomnienie :-)