poniedziałek, 4 lutego 2013

Faszerowana papryka fetą i ryżem w pomidorach


Z
nazwy te papryki są białe, dla mnie zielone. Świetnie nadają się do faszerowania. Do wakacji zostało jeszcze kilka miesięcy, a ja zatęskniłam za greckimi smakami. Zapraszam na papryki faszerowane.


SKŁADNIKI

3 - 6  sztuk białych papryk 
1- 2 szklanki ugotowanego ryżu (w zależności od ilości papryk)
opakowanie sera feta 150 g
tymianek do smaku 
sól i pieprz do smaku 
puszka pomidorów 
1 łyżeczka oregano 
1-2 ząbki czosnku
 2-3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki nasion fenkułu - (można pominąć)
wykałaczki do spięcia papryk



PRZYGOTOWANIE:

Ser feta rozgnieć widelcem, dodać ją do ugotowanego ryżu, wlej oliwę z oliwek, dopraw pieprzem i tymiankiem. Delikatnie wyrób farsz. Umyj papryki, odetnij końcówkę z ogonkiem i oczyść środki z pestek. Napełnij papryki nadzieniem. Wykałaczkami zepnij wcześniej odcięte końcówki z ogonkiem. 

W dużym płaskim rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj do niej  przeciśnięty czosnek i wlej pomidory, nasiona fenkułu oraz dodaj sól. Wymieszaj sos i połóż na nim papryki aby dusiły się w sosie. Podczas duszenia delikatnie przekręcaj, aby były miękkie kilka razy. Dusić ok. 20 -30 minut. Pod koniec około 5 minut przed serwowaniem posypać oregano. 
Można też upiec je w piekarniku w 180 st. C przez 30 minut. 


4 komentarze:

  1. Fajne papryczki, na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł! Od dawna szukałam czegoś takiego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. w ten sposób serwowana prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ta papryke a teraz własnie sprzedawana jest w Lidlu.
    Dzieki za przypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń