Z nazwy te papryki są białe, dla mnie zielone. Świetnie nadają się do faszerowania. Do wakacji zostało jeszcze kilka miesięcy, a ja zatęskniłam za greckimi smakami. Zapraszam na papryki faszerowane. |
SKŁADNIKI
3 - 5 sztuk białych papryk
1- 1 i 1/2 ugotowanego ryżu
opakowanie sera feta 150 g
tymianek
sól i pieprz
puszka pomidorów
1 łyżeczka oregano
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki nasion fenkułu - można pominąć
wykałaczki do spięcia papryk
PRZYGOTOWANIE:
Do ugotowanego ryżu dodaj rozdrobnioną widelcem fetę, polej oliwą z oliwek, dodaj pieprz i tymianek. Delikatnie wyrób farsz. Umyj papryki, odetnij końcówkę z ogonkiem i oczyść środki. Napełnij papryki nadzieniem. Wykałaczkami zepnij wczesniej odcięte końcówki z ogonkiem.
W dużym płaskim rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, przeciśnięty czosnek i dodaj pomidory, nasiona fenkułu oraz dopraw solą. Wymieszaj i połóż papryki aby dusiły się w sosie. Podczas duszenia delikatnie przekręcać, aby były miękkie kilka razy. Dusić ok. 20 -30 minut. Pod koniec ok 5 minut przed serwowaniem posypać oregano.
Można też upiec w piekarniku w 180 st. C przez 30 minut.
Fajne papryczki, na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Od dawna szukałam czegoś takiego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw ten sposób serwowana prezentuje się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ta papryke a teraz własnie sprzedawana jest w Lidlu.
OdpowiedzUsuńDzieki za przypomnienie :-)