poniedziałek, 4 lipca 2022

Domowa galaretka z soku z czerwonych porzeczek


G
alatetka z soku z czerwonej porzeczki.

4 porcje

Składniki:

1/2 kg czerwonych porzeczek

3 łyżki cukru trzcinowego/ erytrytolu/ksylitolu 

1 opakowanie żelatyny bio w listkach ( dobrze się z nią pracuje)

1 litr zimnej wody

Przygotowanie:

Porzeczki obrać z szypułek, umyć na sicie, przełożyć do garnka i zalać litrem zimnej wody. Zagotować i zdjąć z ognia. Przecedzić płyn i dodać namoczoną wcześniej i odciśniętą z wody żelatynę. Dodać cukier lub ksylitol (ksylitolu można dodać mniej) i wymieszać. Przelać do pucharków. Przesytudzoną galaretkę schłodzić w lodówce do stężenia ok. 1-3 godzin.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz