wtorek, 9 kwietnia 2019
Jaglany budyń z wegańskim słonym karmelem
Budyń z kaszy jaglanej czy krem? Nieważne. Ważne, że deser jest zdrowy. Karmelowy z masłem orzechowym. Ponieważ kasza jaglana ma wysoki IG obniżam go własnie dodatkiem orzechów.
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego albo z nerkowców ( najlepiej zrobić samemu) lub sojowe
1/2 łyżeczki soli
syrop daktylowy/ miód/ syrop klonowy/ksylitol - do smaku
esencja waniliowa
2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
karmel ( klik!) tu dowiecie się jak go przygotować
Kaszę przelej wrzątkiem a następnie wlej mleko, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 20 minut od czasu do czasu zamieszaj. Gorącą kaszę zmiksuj z 2 łyżkami karmelu, masłem orzechowym lub migdałowym, syropem daktylowym i esencją waniliową na krem. Wierzch polej gorącym karmelem i posyp orzeszkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze jaglanego budyniu, a szkoda, bo musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńWow, ale dzieło sztuki ;)
OdpowiedzUsuńCudny widok!
OdpowiedzUsuńZjadłabym w ciemno.
z tym karmelem musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy deser...mniam :)
OdpowiedzUsuńKochamy wręcz kremy/budynie z kasz <3
OdpowiedzUsuń