sobota, 13 kwietnia 2019

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku.
Dla magazynu Gotuj w stylu eko napisałam artykuł o kiełkach, ich zastosowaniu, komponowaniu posiłków oraz ich właściwościach. Artykuł został zamieszczony także na stronie internetowej www.gotujwstylueko.pl  Przeczytasz tu:  Kiełki
Aby nie być gołosłowną w kiełkownicy  na trzech poziomach wyhodowałam kiełki: rzodkiewki, lucerny i słonecznika. Potem były inne.

Z własnych kiełków przygotowałam sałatkę w słoiku z dresingiem.
SKŁADNIKI:

czarna quinoa lub biła lub dowolna kasza  1/2 szklanki
szpinak  1 garść
pomidorki koktajlowe
kilka sztuk
ciecierzyca ze słoika 2 łyżki
bazylia liście  1 garść
czerwona kapusta poszatkowana 2 łyżki
czerwona cebula 1/2 szt.
ogórek

musztarda  2 łyżeczki
oliwa  2 łyżki
sok z cytryny  1 łyżka
sól i pieprz  do smaku
kiełki rzodkiewki  1 garść

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy czarną quinoa według opisu na opakowaniu. Odcedzamy. Warzywa kroimy. Składniki układamy warstwami w słoiku. składniki. Na wierzch posypujemy kiełkami np. rzodkiewki.

Przygotowanie dressingu

Sos vinaigrette: musztardę, oliwę i sok z cytryny mieszamy na jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.

4 komentarze: