wtorek, 9 kwietnia 2019

Jaglany budyń z wegańskim słonym karmelem


Budyń z kaszy jaglanej czy krem? Nieważne. Ważne, że deser jest zdrowy. Karmelowy z masłem orzechowym. Ponieważ kasza jaglana ma wysoki IG obniżam go własnie dodatkiem orzechów.


1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego albo z nerkowców ( najlepiej zrobić samemu) lub sojowe
1/2 łyżeczki soli

syrop daktylowy/ miód/ syrop klonowy/ksylitol  - do smaku
esencja waniliowa
2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego 

karmel ( klik!) tu dowiecie się jak go przygotować
Kaszę przelej wrzątkiem a następnie  wlej  mleko, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 20 minut  od czasu do czasu zamieszaj.  Gorącą kaszę zmiksuj z 2 łyżkami karmelu, masłem orzechowym lub migdałowym, syropem daktylowym i esencją waniliową na krem. Wierzch polej gorącym karmelem i posyp orzeszkami.

7 komentarzy: