Tort śmietanowo truskawkowy w środku z chrupiącą białą czekoladą
Składniki:
170 g herbatników czekoladowych
2 łyżki masła
500 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki białej czekolady
4-5 listków żelatyny
truskawki
patki migdałowe
listki mięty
PRZYGOTOWANIE
Ciastka wrzucić do malaksera. Zmiksować. Dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na spód tortownicy. Ugnieść. Włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać posiekaną w kostkę białą czekoladę. Dodać żelatynę przygotowaną według opisu na opakowaniu. (Zwykle moczy się żelatynę w zimnej wodzie, następnie wyciska się z nadmiaru wody i lekko rozpuszcza na małym ogniu w niewielkim naczyniu). Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Wyłożyć na spód blatu. Włożyć do lodówki. Po 1-2 godzinach wyjąć. Ułożyć truskawki (lub owoce sezonowe). Posypać prażonymi migdałami i listkami mięty.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńtotalna rozpusta :)
OdpowiedzUsuńJak mi się chce truskawek!
OdpowiedzUsuńRozumiem. To nasze pierwsze:)
Usuńjak on uroczo wygląda! :) uwielbiam torty, które nie zasładzają po 1 kęsie, ten na taki właśnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJuż go lubię :D
OdpowiedzUsuńPYCHOTKA ;)
OdpowiedzUsuńTeraz takie ciasta bez pieczenia mają wzięcie w te upały :D Najlepszy z truskawkami :D
OdpowiedzUsuńIdealne na upały :)
OdpowiedzUsuńJuż się nie mogę doczekać truskawek. Mam swoje na działce i nie chcę kupować w sklepie. Ale trudno jest patrzeć na takie cudne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBoskie ciacho :)
Wspaniały! :)
OdpowiedzUsuńNieziemski tort!:) Ja jeszcze czekam na większe ilości truskawek na ogródku:D
OdpowiedzUsuńAle super tort! Zamawiam nieduży kawałek ;)
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle kusząco! :)
OdpowiedzUsuńi ja tu się odchudzać... :D pycha !
OdpowiedzUsuń