Łosoś w innym sosie z kaparów z dzikim ryżem.
SKŁADNIKI:
łosoś filet 400 g po 100 g na porcję
sól i pieprz 1 łyżeczka
kapary 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
koperek 1 pęczek
szalotka 1 sztuka
masło 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
dziki ryż
PRZYGOTOWANIE:
Kawałki ryby umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem, usmaż na średnim ogniu albo upiecz w piekarniku nastawionym na 190 st.C przez 20-30 minut. Szalotkę posiekaj w kosteczkę i zeszklij na oleju, dodaj przesiekane kapary. Wlej wino i odparuj a następnie dodać zimne masło. Dodaj posiekany koperek. Mieszaj aż powstanie sos. Podawaj np. z ryżem a łososia polej maślanym sosem.
Wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu.
Bardzo lubię kapary, a jeszcze bardziej lubi je moja przyjaciółka. Muszę wypróbować ten przepis gdy się spotkamy.
OdpowiedzUsuńObiad idealny! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie :)
OdpowiedzUsuńsmaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńWygląda zdrowo i smacznie :) ja moich dzieci do jedzenia ryb jeszcze nie mogę przekonać ale przynajmniej serwuję im zdrową wodę z redox fitaqua, która ma właśnie prozdrowotne działanie.
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :) ja ostatnio stanowczo zbyt mało ryb jadam :/
OdpowiedzUsuńniby proste, ale jakże wykwintne danie wyszło! Zdecydowanie moje smaki:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tego dodatku kaparów i dodania do łososia białego wina. Ja zazwyczaj doprawiam tylko solą i pieprzem :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie zjadłybyśmy łososia w takim wydaniu :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Łososia w każdej postaci uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuń