wtorek, 14 lutego 2017

Mini bezy z marakują







  • Na 6 sztuk małych bezowych gniazdek 
  • SKŁADNIKI 
  • białka z 3 jaj temperatura pokojowa 
  • 5 łyżek cukru drobnego
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka 
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka 
  • małe opakowanie śmietanki kremówki schłodzone 
  • owoce marakui 3 sztuki
  • Przygotowanie:
  • Ubić białka na sztywno. Po ok. 8 minutach ciągle ubijając, dodawać po łyżce cukru drobnego do momentu skończenia cukru. Dodać mąkę i ocet. Z powstałej masy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki uformować 6 sztuk małych bez - gniazdek. Nagrzać piekarnik na 140 stopni C. Po 30 minutach zmniejszyć do 100 stopni C i suszyć jeszcze ok. 2 godzin. Wysuszone bezy wystudzić.
  • Ubić kremówkę z niewielką ilością cukru pudru ( beza jest już bardzo słodka).  Napełnić bitą śmietaną bezy i marakują tuż przed podaniem. Beza bardzo naciąga wilgocią z bitej śmietany i może zmienić nieco wygląd.
  •  Rada: pozostałe żółtka jakie zostały po oddzieleniu od białek można zrobić świetny makaron.

12 komentarzy:

  1. Jaaa!ale ekstra pomysł! Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę taką jedną natychmiast! Beza wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj chyba beza króluje :-) Pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pomysł! Idealny na Walętynki 😜

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam marakuji, a w takiej opcji chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż chce się cytrusów. A w towarzystwie słodkiej bezy to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  7. idealne na wczorajsze walentynki :) choć ja i dziś chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niestety nie przepadam za bezą :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś widziałam, jak robi je w programie Martha Stewart.
    Twoje wygladają mistrzowsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam marakuje i takie kwaśniejsze muszą fajnie przełamywać słodkość bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marakuję uwielbiam i trochę żałuję, że tak trudno ją kupić :(

    OdpowiedzUsuń