czwartek, 18 lipca 2019

Mus czekoladowy z aquafaby



 Ponieważ dziś robiłam hummus  to skorzystałam i z wody z ciecierzycy zrobiłam  popularny deser z aquafaby. Zrobiłam go pierwszy raz. No i szczerze mogę powiedzieć, że jest pyszny, lekki, nie obciąża - ponieważ ja po śmietance źle się czuję i unikam. Musy czekoladowe  były nie dla mnie. 
Aquafaba woda z gotowania strączków jest bogata w białko. Po ubiciu zachowuje się jak białko jaja. W 2012 roku francuski tenor Roessel zaobserwował, że woda z ciecierzycy ubija się na pianę. Potem kucharze wyspecjalizowani w kuchni wegańskiej przygotowali mus czekoladowy. Amerykański bloger Goose Wohl z cukru i aquafaby upiekł bezę. Ja marzę aby aquafaba doczekała się fajnej polskiej nazwy.

SKŁADNIKI:

woda ze słoiczka z ciecierzycy - 100 ml
gorzka czekolada dałam 1/2 opakowania
cukier puder 2 łyżeczki
owoce dowolne sezonowe
ciasteczka - kilka 
suszona żurawina
czekoladowe kropelki 

PRZYGOTOWANIE:

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy aż będzie zimna ale płynna. Zimną wodę z ciecierzycy ubijamy jak na bezę. Po ubiciu dodajemy po łyżeczce cukru pudru. Na koniec wlewamy pomału płynną czekoladę ciągle ubijając.  Teraz dodajemy żurawinę i czekoladowe kropelki. Przelewamy na szklaneczek i dekorujemy.


2 komentarze:

  1. Gdzieś ostatnio czytałam o aquafabie i muszę ją wypróbować w końcu bo aż mi się wierzyć nie chce, że można ją tak ładnie ubić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń