niedziela, 6 czerwca 2021

Zupa gulasz z mielonym mięsem

 

Mięsna zupa gulaszowa, sycąca i pełna warzyw. Dobra na obiad i na kolację. Kiedy gotuję wersję wegańską zamiast mięsa dodaję zieloną soczewicę albo ciecierzycę. 

Składniki: 

300 g mięsa mielonego wołowego (u mnie ligawa)

200 ml bulionu z kurczaka, warzywnego lub wołowego

1 słodka czerwona papryka

1/2 łyżeczki mielonego kminku

1 papryka chili

awokado

1 puszka krojonych pomidorów

1 puszka czerwonej fasolki

5 szt. pieczarek

2 -3 ziemniaki

1 cebula czerwona

2-3 ząbki czosnku

1-2 marchewki

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka soli

1/2 łyczki czarnego pieprzu

1/2 łyżeczka kolendry w ziarnach

liście laurowe

1/2 łyżeczki kminu

szczypta mielonego cynamonu

słodka papryka - 2 łyżeczki

1 łyżka oleju


Przygotowanie: 

Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, marchew w talarki, pieczarki w ćwiartki a paprykę w paski. Odkładamy na bok.

Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy rozdrabniając (cały czas mieszając) dodajemy przyprawy, następnie dodajemy warzywa i pieczarki. Całość podsmażamy 5 minut mieszając. Wlewamy bulion oraz puszkę krojonych pomidorów.

Dodajemy papryczkę chili ( świeżą lub suszoną). Gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i fasolę w puszce. Jeszcze chwilkę gotujemy. Posypujemy natką lub kolendrą oraz kawałkiem awokado.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz