Mięsna zupa gulaszowa, sycąca i pełna warzyw. Dobra na obiad i na kolację. Kiedy gotuję wersję wegańską zamiast mięsa dodaję zieloną soczewicę albo ciecierzycę.
Składniki:
300 g mięsa mielonego wołowego (u mnie ligawa)
200 ml bulionu z kurczaka, warzywnego lub wołowego
1 słodka czerwona papryka
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 papryka chili
awokado
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasolki
5 szt. pieczarek
2 -3 ziemniaki
1 cebula czerwona
2-3 ząbki czosnku
1-2 marchewki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczka kolendry w ziarnach
liście laurowe
1/2 łyżeczki kminu
szczypta mielonego cynamonu
słodka papryka - 2 łyżeczki
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, marchew w talarki, pieczarki w ćwiartki a paprykę w paski. Odkładamy na bok.
Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy rozdrabniając (cały czas mieszając) dodajemy przyprawy, następnie dodajemy warzywa i pieczarki. Całość podsmażamy 5 minut mieszając. Wlewamy bulion oraz puszkę krojonych pomidorów.
Dodajemy papryczkę chili ( świeżą lub suszoną). Gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i fasolę w puszce. Jeszcze chwilkę gotujemy. Posypujemy natką lub kolendrą oraz kawałkiem awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz