czwartek, 10 czerwca 2021

Knedle ziemniaczane z truskawkami

Knedle ziemniaczane z truskawkami z mąką migdałową.

To może nie jest szybkie danie, ale warto poświęcić trochę czasu i cieszyć się ich smakiem. Na przygotowanie ich użyłam kilograma starych ziemniaków. Po obraniu i ugotowaniu było ich 700 g.

Składniki:

700 g ugotowanych, wystudzonych w osolonej wodzie i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

180 g mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania

100 g mąki migdałowej 

2 jaja lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej dla wegan

kilka sztuk truskawek (najlepiej tej samej wielkości)

2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie) 

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kardamonu i mielonej wanilii


Do polania:

śmietanka 36% ( u mnie migdałowa) 

1/2 łyżeczki wanilii lub 1/2 opakowania cukru waniliowego

płatki migdałowe (podprażone)

mięta kilka listków

Przygotowanie:

Obrane, ugotowane przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieścić na stolnicy i wystudzić. Dodać mąki, mąkę ziemniaczaną lub jaja i zagnieść ciasto podsypując jeśli trzeba mąką.

Zmieszać cukier trzcinowy i przyprawy lub same przyprawy i umieścić na talerzyku, odstawić na bok. Oderwać kawałek ciasta i na środek położyć truskawkę, posypać wcześniej przygotowanymi przyprawami do smaku i uformować  kulkę. Odłożyć na bok na posypaną mąką desce. Ugotować w osolonym wrzątku partiami. 

W rondelku podgrzać śmietankę i dodać cukier waniliowy.

Ugotowane knedle ułożyć na talerzu, polać śmietanką, posypać płatkami migdałowymi i listkami mięty.




















3 komentarze:

  1. Przyznam szczerze, że nie jadłam nigdy takich knedli,
    więc z przepisu chętnie skorzystam :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń