czwartek, 17 czerwca 2021

Arbuzowa galaretka z jogurtowym spodem

Do przygotowania tego deseru potrzeba tylko kilka składników. 

Jest prosty a miłośnicy arbuzowatego smaku będą zachwyceni.👌


Składniki:

 360 gram jogurtu naturalnego lub kokosowego z mleka kokosowego

1/2 łyżeczki mielonej wanilii

1/2 arbuza

2 miarki kolagenu arbuzowego (opcjonalnie)

6 listków żelatyny

miód akacjowy kilka łyżek

mięta


Przygotowanie:

 Jogurt mieszamy z dwoma miarkami kolagenu o smaku arbuza, wanilią i z miodem akacjowym oraz rozpuszczonymi czterema listkami żelatyny. Mieszamy i przelewamy do dwóch pucharków. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie z arbuza wykrawamy kulki lub kostki i układamy na zastygłym jogurcie. Przez sito przecieramy kawałek arbuza. Do soku z pulpą arbuzową dodajemy rozpuszczone w niewielkiej ilości pozostałe dwa listki żelatyny. Mieszamy i zalewamy na warstwie jogurtowej położone owoce płyn arbuza (można dodać trochę miodu jeśli arbuz nie jest zbyt słodki) . Wstawiamy ponownie stężenia do lodówki. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.


 

6 komentarzy: