Smażona brukselka z kiszonymi cytrynami. Kiszone cytryny można zrobić samemu: konfitowane cytryny, ale ja poszłam na skróty i kupiłam je w tureckim sklepie. Są pyszne, malutkie, ciasno umieszczone w słoiczku. Dodałam je do sałatki na ciepło z ziemniakami, oliwą, płatkami chili i (boczkiem )
SKŁADNIKI:
500 g ziemniaków sałatkowych
1 kiszona cytryna
300 g brukselki
oliwa
sól
pieprz
płatki chili
natka
boczek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1 kiszona cytryna
300 g brukselki
oliwa
sól
pieprz
płatki chili
natka
boczek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach (dobrze jest znaleźć małe ziemniaczki do sałatek).
Brukselkę umyć, przeciąć na pół. Na patelnię wlać trochę oliwy lub oleju i podsmażyć krótko brukselkę. Dodać pociętą w kosteczkę kiszoną cytrynę. Przykryć pokrywką na kilka minut. Boczek usmażyć na osobnej patelni.
Do podsmażonych brukselek dodać ziemniaki, chili i ewentualnie boczek. Całość posypać sporą ilością natki pietruszki.
Oprócz ziemniaków lubię całe to połączenie <3
OdpowiedzUsuń