wtorek, 29 marca 2022

Babka marmurkowa waniliowo- czekoladowa


Babkę marmurkową przygotowałam z ciasta na ciasto zebra. Choć ja bardziej w tym cieście widzę tygrysa niż zebrę;) 
Ciasto jest proste w przygotowaniu. Po przekrojeniu widać efektowne prążki.

Składniki:

3 jaja

1/2 szklanki ksylitolu

1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub innej

1/2 szklanka mąki ryżowej 

lub 1 i 1/2 mąki orkiszowej

3/4 szklanki napoju owsianego (u mnie Natumi)

3/4 szklanki oleju

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 3./4 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy ( można dostać taki z ksylitolem)

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

2 łyżki mąki 

2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Mąki przesiać. Do miski wbić jaja i ubić na puch z ksylitolem. Dodać przesianą mąkę, wanilię i proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolite ciasto. Mieszając dodawać  napój owsiany i olej. Ciasto podzielić na dwie równe części (ja ciasto zważyłam odejmując wagę miski, którą zważyłam przed robieniem ciasta). Następnie dodać do jednej części 2 łyżki także przesianej mąki a do drugiej części przesiane kakao. Do formy wysmarowanej tłuszczem nakładać łyżką stołową na przemian raz czekoladowe raz białe ciasto aż do skańczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach C.

W klasycznym cieście na zebrę jest woda gazowana. Ja dałam napój roślinny. Ciasto jest bogatsze w smaku. To z wodą jest zbyt zwykłe w smaku. 


Do babki polecam napój owsiany Natumi Kaffee



3 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie! Ładne zdjęcie zachęcające do zrobienia kawy i delektowania się, w jej asyście, smakiem tego "tygrysiego" smakołyku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie szukam fajnego przepisu na babkę wielkanocną. Szkoda, że marmurkowych mam już kilka na blogu. Ale babka wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie ♡
    Ta babka wygląda pięknie :) Smakuje pewnie obłędnie :) Wspaniały przepis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń