Zupa z pieczonej pietruszki i antonówki z prażonymi orzechami włoskimi i olejem z orzecha włoskiego z cynamonem i mlekiem kokosowym. Dla tych którzy tak jak ja nie przepadają za mlekiem kokosowym mam dobrą wiadomość- jest niewyczuwalny w zupie. Ale jeśli tak ja źle sie czujcie po mleku kokosowym to polecam zrobić mleko słonecznikowe namaczając wcześniej w wodzie słonecznik chociaż na godzinę. Potem przelać wodą pestki i zmiksować ze świeżą wodą (400 ml).
Składniki:
500 g korzenia białej pietruszki
1 antonówka ( ok. 200 g upieczonego miąższu)
sól i pieprz do smaku
szczypta cynamonu
500 ml wody
400 ml mleka kokosowego tłustego lub słonecznikowego ( może być też śmietanka krowia 35% 200 ml)
olej
Dodatki: grzanki, olej z orzechów włoskich lub migdałów lub rzepakowy, orzechy włoskie
Przygotowanie:
Pietruszkę obrać i upiec z jabłkiem w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C ok. 45 minut. Następnie przełożyć składniki do garnka. Wlać mleko, wodę i wybrane mleko –napój. Dodać sól i cynamon. Gotować 5 minut. Zmiksować na krem. Podawać z grzankami i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz