piątek, 9 września 2022

Zupa z pieczonej pietruszki i antonówki


TO mój HIT nadchodzącej jesieni i zimy
Zupa z pieczonej pietruszki i antonówki z prażonymi orzechami włoskimi i olejem z orzecha włoskiego z cynamonem i mlekiem kokosowym. Dla tych którzy tak jak ja nie przepadają za mlekiem kokosowym mam dobrą wiadomość- jest niewyczuwalny w zupie. Ale jeśli tak  ja źle sie czujcie po mleku kokosowym to polecam zrobić mleko słonecznikowe namaczając wcześniej w wodzie słonecznik chociaż na godzinę. Potem przelać wodą pestki i zmiksować ze świeżą wodą (400 ml). 

Składniki:

500 g korzenia białej pietruszki

1 antonówka ( ok. 200 g upieczonego miąższu)

sól i pieprz do smaku

szczypta cynamonu

500 ml wody

400 ml mleka kokosowego tłustego lub słonecznikowego ( może być też śmietanka krowia 35% 200 ml)

olej 

Dodatki: grzanki, olej z orzechów włoskich lub migdałów lub rzepakowy, orzechy włoskie


Przygotowanie:

Pietruszkę obrać i upiec z jabłkiem w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C ok. 45 minut. Następnie przełożyć składniki do garnka. Wlać mleko, wodę i wybrane mleko –napój. Dodać sól i cynamon. Gotować 5 minut. Zmiksować na krem. Podawać z grzankami i orzechami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz