Składniki:
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 i 1/2 mąki razowej (ja dałam orkiszową razową)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
szklanka mleka
4 jajka
20 g świeżych drożdży
olej do smażenia
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek.
Mąkę gryczaną zmieszaj z ciepłym mlekiem dodaj pokruszone w palcach drożdże i cukier. Odstaw, aby zaczęło rosnąc. Po ok. 30 minutach dodaj mąką razową, żółtka i sól. Wymieszaj i odstaw aby ciasto ponownie wyrosło. Kiedy minie ok. godziny ubij białka na sztywną pianę i dodawaj łyżką do ciasta. Powstanie niesamowicie puszyste lekkie ciasto.
Smaż z obu stron.
Podawaj z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną na wierzch połóż pół łyżeczki kawioru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz