Cepeliny, zwane także kartaczami to popularna potrawa regionalna, z północno-wschodniej Polski. To podłużna pyza ziemniaczana z różnym nadzieniem.
Składniki:
ziemniaki 1,5 kg
cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
soczewica czerwona 3/4 szklanki
jajko
mąka 300 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej ok. 50 ml
sól
pieprz
łyżeczka kminku
|
forma cepelina |
PRZYGOTOWANIE
Obierz ziemniaki. Pół z nich ugotuj, resztę pozostaw. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce (średnie oczka). Rozgrzej połowę oleju i usmaż cebulkę dodaj łyżeczkę kminku, dodaj marchew podsmaż 2-3 minuty. Kiedy będzie miękkie odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie ugotuj soczewicę, mekką odcedź a kiedy wystygnie dodaj do marchewki z cebulą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce na małych oczkach. Utarte ziemniaki wyciśnij w czystej ściereczce ( najlepiej w gazę). Na dnie z płynu osiądzie krochmal. Po kilku minutach kiedy osiądzie odlej wodę a krochmal dodaj do ziemniaków. Połącz teraz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj sól, jajko, krochmal i obie mąki. Wymieszaj na ciasto. Pokrój ciasto na równe części i zrób 1 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj brzegi że sobą formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie po wypłynięciu na wierzch kilka minut. Podawaj z cebulką zeszklonej na pozostałej części oleju.
Podawaj z buraczkami i kiełkami albo kapustą kwaszoną.
Kojarzą mi się z jednym z rodzinnych wyjazdów, gdzie smakowałam trochę regionalnych potraw ;)
OdpowiedzUsuńfajniutki ten Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o takiej potrawie, ale nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńwow, podziwiam wytrwałość i gratuluję świetnej potrawy ;))
OdpowiedzUsuńHmm... Jeszcze nigdy nie robiłam cepelinów. Ba! Nawet nie jadłam. Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuń