Składniki:
2 litry bulionu warzywnego ( ja nastawiam do garnka: 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1/4 selera, 2 łodygi selera naciowego, paloną małą cebulę)
2 suszone spore prawdziwki
natka pietruszki
sól
2 żółtka
natka pietruszki
3/4 szklanki kaszy jaglanej
Przygotowanie:
Z warzyw przygotuj bulion, wkrusz prawdziwki, wsyp 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej gotuj razem aż kasza i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania odlej około filiżanki zupy a gdy nieco ostygnie, rozmąć w niej żółtka. Całość wlej do zupy i ponownie zagotuj chwilkę. Posyp natką pietruszki i pieprzem.
och, uwielbiam krupnik. :)
OdpowiedzUsuń:) O tej porze jest smaczniejszy:) niż latem
Usuńz jaglanej nigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowala;)
OdpowiedzUsuń