wtorek, 30 października 2012

Tort cynamonowy


Mój tort upiekłam w kwadratowej formie tortowej. Nasączyłam herbatą z cynamonem Dilmah. Pachniało korzennie i rozgrzewająco. Z lampką czerwonego wina.



                                    
SKŁADNIKI:












Ciasto:

8 jajek
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 g mąki tortowej
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka startego świeżego imbiru

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiej wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno i dodaj partiami cukier. Następnie dodaj stopniowo żółtka aż do skończenia i cukier waniliowy z ziarenkami prawdziwej wanilii. Teraz dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj starty imbir. Piecz w 180 stopniach C około 30 minut.



Krem

duże opakowanie serka mascarpone 
 małe opakowanie ricotty 
pół szklanki cukru pudru
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki przypraw korzennych ( jeśli lubicie)

konfitura z czarnych porzeczek

PRZYGOTOWANIE:

Serki zmiksować krótko razem, dodać cukier puder i przyprawy. Włożyć do lodówki.

Poncz:

zaparz mocną herbatę (zaparzyłam cynamonową Dilmah) i dodaj ulubiony alkohol (dałam 1 łyżkę amaretto). Wystudź.

Ciasto przekrój na 3 lub 4 blaty. Nasącz ponczem i przełóż blaty ciasta kremem. Dolną warstwę posmaruj także konfiturą. Dekoruj według własnego uznania. Wstaw do lodówki aby ciasto nabrało wilgoci od składników.





6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowity pomysł i te niezapominajki.... cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, i te kwiatuszki.. bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła kawałek :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny.
    Nigdy nie próbowałam tortu nasączyć nutami przypraw. Będę musiała kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń