Mój tort upiekłam w kwadratowej formie tortowej. Nasączyłam herbatą z cynamonem Dilmah. Pachniało korzennie i rozgrzewająco. Z lampką czerwonego wina. SKŁADNIKI: |
Ciasto:
8 jajek
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 g mąki tortowej
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka startego świeżego imbiru
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiej wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno i dodaj partiami cukier. Następnie dodaj stopniowo żółtka aż do skończenia i cukier waniliowy z ziarenkami prawdziwej wanilii. Teraz dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj starty imbir. Piecz w 180 stopniach C około 30 minut.
PRZYGOTOWANIE:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno i dodaj partiami cukier. Następnie dodaj stopniowo żółtka aż do skończenia i cukier waniliowy z ziarenkami prawdziwej wanilii. Teraz dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj starty imbir. Piecz w 180 stopniach C około 30 minut.
Krem
duże opakowanie serka mascarpone
małe opakowanie ricotty
pół szklanki cukru pudru
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki przypraw korzennych ( jeśli lubicie)
konfitura z czarnych porzeczek
PRZYGOTOWANIE:
Serki zmiksować krótko razem, dodać cukier puder i przyprawy. Włożyć do lodówki.
Poncz:
zaparz mocną herbatę (zaparzyłam cynamonową Dilmah) i dodaj ulubiony alkohol (dałam 1 łyżkę amaretto). Wystudź.
Bardzo smakowity pomysł i te niezapominajki.... cudo :-)
OdpowiedzUsuń:):):)
Usuńpiękne te niezapominajki. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, i te kwiatuszki.. bosko :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła kawałek :-D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam tortu nasączyć nutami przypraw. Będę musiała kiedyś spróbować.