środa, 6 listopada 2019

Korzenne śliwki duszone w winie z miodem

Korzenne śliwki duszone w winie z miodem. Tak uduszone śliwki świetnie pasują do porannej owsianki lub z gałką lodów.

SKŁADNIKI:

4 śliwki
100 ml czerwonego wina (można też podlać samą wodą)
przyprawa do piernika lub utarte w moździerzu (2 góźdzki, odrobina anyżu, cynamon - szczypta, gałka muszkatołowa - szczypta, pieprz czarny 2 ziarenka)
3-4 sztuki orzechów włoskich
1 łyżeczka miodu
tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki kroimy na pół. Na patelnie wlewamy wino i zaczynamy odparowywać alkohol. Dodajemy przyprawy i wkładamy śliwki. Dusimy kilka minut. na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Polewamy łyżeczką miodu. Można dodać tymianek lub bazylię grecką.

4 komentarze: