SKŁADNIKI:
4 śliwki
100 ml czerwonego wina (można też podlać samą wodą)
przyprawa do piernika lub utarte w moździerzu (2 góźdzki, odrobina anyżu, cynamon - szczypta, gałka muszkatołowa - szczypta, pieprz czarny 2 ziarenka)
3-4 sztuki orzechów włoskich
1 łyżeczka miodu
tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki kroimy na pół. Na patelnie wlewamy wino i zaczynamy odparowywać alkohol. Dodajemy przyprawy i wkładamy śliwki. Dusimy kilka minut. na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Polewamy łyżeczką miodu. Można dodać tymianek lub bazylię grecką.
Dodałabym do tych śliwek lody cynamonowe i pokruszyła kawałek piernika - idealny świąteczny deser gotowy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie TAK :)
Usuńwspaniale wyglądają
OdpowiedzUsuńWow :-)
OdpowiedzUsuń