Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem. Podałam z sałatą i ryżem.
SKŁADNIKI:
1 pierś podwójna z kurczaka
cytryna 1 szt.
1ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
tymianek posiekany 1 łyżeczka
szafran - nitki 1 szczypta
sól do smaku 1 łyżeczka
olej rzepakowy
kilka drewnianych patyczków na szaszłyków
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj marynatę:
z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli.
Następnie umyj pierś kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry ok. 0,5-1 cm i przetnij na ćwiartki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu szaszłyki kilka minut. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym.
Pysznie i pomysłowo :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSzaszłyki prezentują się super smacznie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńprzyznam, że również często przygotowuje szaszłyczki z kurczaka w różnej marynacie. Chyba nigdy mi się nie znudzą!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek cytryny do drobiu :) Pyszne szaszłyki !
OdpowiedzUsuńSmacznie i prosto,takie gotowanie uwielbiam zwłaszcza kiedy nie mam czasu.
OdpowiedzUsuńwyglądają na takie soczyste i jeszcze ten tymianek :) kupiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie! Na pewno są przepyszne i jeszcze ten aromat :)
OdpowiedzUsuńZ szafranem szczególnie byśmy chciały spróbować :)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cytrynowe smaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się połączenie tych wszystkich smaków:)
OdpowiedzUsuńPyszna sprawa, już widzę je w moim lunch box'ie do pracy :)
OdpowiedzUsuńAż zrobiłem się głodny! :D
OdpowiedzUsuńBardzo odpowiada mi połączenie cytrusów z kurczakiem - nigdy się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuń