środa, 2 listopada 2016

Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem


C
ytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem. Podałam z sosem i ryżem.

SKŁADNIKI:

(2 porcje, po 2 szaszłyki)

pierś podwójna z kurczaka -1 szt.
cytryna- 1 szt.
sok z cytryny -1 łyżka
ząbek czosnku -1szt.
tymianek posiekany- 1 łyżeczka 
szafran  nitki -1 szczypta 
sól do smaku -1 łyżeczka 
oliwa 1 łyżka

kilka drewnianych patyczków na szaszłyków

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj marynatę: 

W moździerzu umieść szafran, ząbek czosnku, oliwę, skórkę z cytryny, sok i sól. Rozetrzyj wszystko razem.
Następnie umyj pierś kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Posmaruj mięso marynatą (najlepiej w rękawiczkach) i odstaw przynajmniej na 20 minut.  Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu kilka minut z każdej strony. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym. 

Cytrynę przetnij na ćwiartki. Podaj po 2 kawałki do każdej porcji. Jedliśmy z sosem z tahiny, sosu sojowego, soku z cytryny i z pieprzem cayenne oraz ryżem jaśminowym. Świetna będzie też kasza bulghur.


 

16 komentarzy:

  1. Szaszłyki prezentują się super smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam, że również często przygotowuje szaszłyczki z kurczaka w różnej marynacie. Chyba nigdy mi się nie znudzą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dodatek cytryny do drobiu :) Pyszne szaszłyki !

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie i prosto,takie gotowanie uwielbiam zwłaszcza kiedy nie mam czasu.

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają na takie soczyste i jeszcze ten tymianek :) kupiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wyśmienicie! Na pewno są przepyszne i jeszcze ten aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z szafranem szczególnie byśmy chciały spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie cytrynowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się połączenie tych wszystkich smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna sprawa, już widzę je w moim lunch box'ie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo odpowiada mi połączenie cytrusów z kurczakiem - nigdy się nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń