Składniki:
soczewica czerwona 1 szklank
soczewica czarna 1/2 szklanki
marchew 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka mały
pietruszka 1 sztuka
grzyby suszone 1 kapelusz (prawdziwek)
słonecznik łuskany 1 opakowanie
oliwa z oliwek 2 łyżki
kurkuma 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa do smaku
sól 1 łyżeczka
chili pieprz cayenne
czosnek 2 ząbki
jajka 2 sztuki
mielone siemię lniane do oprószenia formy.
Przygotowanie:
Ugotuj czerwoną soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź. Czarną soczewicę ugotuj w osobnym garnku. W rondlu rozgrzej oliwę i duś warzywa korzeniowe wraz z namoczonym wcześniej grzybem. Wystudź. Całość przełóż do malaksera oprócz czarnej soczewicy, ją dodasz do zmielonej masy, aby w pasztecie była cała. Wysmaruj formę do pieczenia olejem i oprósz mielonym siemieniem lnianym. Do masy dodaj soczewicę czarną, wbija jaja i opakowanie łuskanego słonecznika. Wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz w 190 ok 45 minut.
Ugotuj czerwoną soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź. Czarną soczewicę ugotuj w osobnym garnku. W rondlu rozgrzej oliwę i duś warzywa korzeniowe wraz z namoczonym wcześniej grzybem. Wystudź. Całość przełóż do malaksera oprócz czarnej soczewicy, ją dodasz do zmielonej masy, aby w pasztecie była cała. Wysmaruj formę do pieczenia olejem i oprósz mielonym siemieniem lnianym. Do masy dodaj soczewicę czarną, wbija jaja i opakowanie łuskanego słonecznika. Wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz w 190 ok 45 minut.
Wyśmienity pasztet :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie widziałam w sklepie czarnej soczewicy. Chyba muszę się bardziej postarac i upiec podobny pasztet:D
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy takie mini paszteciki :D Są przepyszne :D
OdpowiedzUsuńrewelacyjny ten pasztet, bardzo chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńbardzo lubię bezmięsne pasztety :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju pasztety te bezmięsne i mięsne też. Wygląda niezwykle zachęcająco a lista składników obiecuje doskonały smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na kanapkę. Muszę wypróbować, bo składniki zachęcają :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że mam problem z pasztetami - nawet wege. Od dzieciństwa nie mogę przekonać się do konsystencji i samego wyglądu;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam soczewice, jest smaczna i syta :) Taki pasztet to fajna alternatywa na kanapki :)
OdpowiedzUsuńPomysł na pasztet bardzo smaczny. Bardzo lubię takie ciekawe jedzonko :)
OdpowiedzUsuń