Podczas jednej z podroży widziałam podane w talerzykach z tortilli różnego rodzaju sałaty. To moja wiosenna wersja ze szparagami na ciepło i pieczonymi pieczarkami.
Składniki
4 tortille
250 g pieczarek malutkich
masło
olej
mix sałat lub szpinak baby
pęczek szparag
mozzarella
kilka pomidorków cherry
czerwona cebula lub szalotka
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól i pieprz
otarta skórka z cytryny
nasiona pestek dyni
Przygotowanie:
Najpierw lekko zwilżam wodą tortillę, kładąc na nią nasączony wodą ręczniczek papierowy, żeby podczas wkładania do formy nie popękała - jest bardziej plastyczna. Tortille umieść w formie na babkę i zapiecz w piekarniku 180 stopni C około 5-10 minut. Szparagi umyj, przetnij na 3 równe części i gotuj w osolonym wrzątku ok. 3 minut lub obsmaż na patelni. Pieczarki umyj, przekrój na ćwiartki jeśli są większe i zacznij rumienić na maśle z olejem, posól i posyp pieprzem. Do misy wsyp szpinak lub mix sałat, pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w krążki, odcedzone szparagi, pieczarki, porwaną mozzarellę. Całość wymieszaj i napełniaj miseczki tortilli. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i skórki zrób sos winegret. Posól go i popieprz. Podawaj w osobnym naczyniu, aby każdy mógł polać sobie bezpośrednio przed jedzeniem.
Ale fajny pomysł z tymi miseczkami!
OdpowiedzUsuńpodoba się przebardzo pomysł!!! :)
OdpowiedzUsuńGenialna ta miska !
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda ta sałatka, chętnie bym taką spałaszowała :)
OdpowiedzUsuńPyszne miseczki!
OdpowiedzUsuńPoproszę ze szparagami.
Pięknie :) w takich miseczkach jeszcze sałatek nie podawałam :) wykorzystam patent :)
OdpowiedzUsuńLadnie wygladaja, tez bardzo je lubie i czesto podaje gdy mam gosci.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sposób podania i letni klimat fotek!!
OdpowiedzUsuńco za pyszności w twoich miseczkach. Szparagi,pomidorki. Pomysł podania ich jest świetny. Sama bym tak nie wymyśliła. Obrusik masz podobny do mojego w piękną niebieską kratkę. A co do fot to pozostaje uczyć mi się od ciebie :-)
OdpowiedzUsuń