Do chrupania, piwa, zupy i częstowania:)
SKŁADNIKI:
500 g mąki
8 dkg suszonych drożdży
70 g rozpuszczonego masła
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
łyżeczka cukru
łyżka otrąb pszennych
200 ml mleka
Wsyp mąkę i otręby do miski, dodaj drożdże i cukier, wlej ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i oliwę. Pod koniec wyrabiania dodaj łyżeczkę soli. Wybronione ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie odgazuj. Rozwałkuj na stolnicy na ok. 0,5 cm. Potnij ciasto na 1,5 cm paski. Na stolnicy rozsyp sezam i mak. zacznij rolować otaczając ciasto makiem i sezamem. Piecz w 200 stopniach ok. 20 minut.
Wyglądają wspaniale. Już od jakiegoś czasu mam ochotę upiec coś w tym stylu więc chyba wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńidealne :)
OdpowiedzUsuńWitam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :) http://emiolecooking.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłej zabawy :))
Częstuje się :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Przekąska idealna!
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę świetnie ! cudowna przekąska :)
OdpowiedzUsuńo kurcze.. zawsze je kupowałam.. a tobie wyszły tak jak sklepowe, a w smau zapewne 6x lepsze! cudo!
OdpowiedzUsuńwyglądają idealnie :D pycha!!
OdpowiedzUsuńCzarny sezam bardzo tu kusi...
OdpowiedzUsuńWygladaja pieknie i smacznie, super do piwka:-)
OdpowiedzUsuńświetna przekąska! chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńzrobię :) także kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe paluchy bez konserwantów. Świetnie wyglądają. Sama bym pochrupała :-)
OdpowiedzUsuńświetne! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie do chrupania.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
pysznie, idealna przekąska do tego dobry film i wieczór udany:)
OdpowiedzUsuńdo pochrupania przy filmie idealne!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądaja takie domowe, długie pluchy :)
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie powiedziała, że to paluch domowe - wyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuńdomowe zapewne sto razy lepsze!:D wyglądają bosko:)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne tylko z innymi dodatkami, moja rodzina się nimi zajada i podwójna porcja znika w jeden dzień :)
OdpowiedzUsuń