czwartek, 10 września 2015

Frittata z karczochami



Szybka w zrobieniu i pyszna. W sam raz na kolację lub późny obiad.


SKŁADNIKI:

6 jaj
słoiczek karczochów w oliwie
opakowanie sera ricotta
50 g pecorino utartego
2 szalotki pokrojone w piórka
natka
kurki jeśli jest sezon
estragon lub tymianek
pieprz i sól do smaku




Przygotowanie:

Jaja rozbijamy do miski i ubijamy lekko z ricottą i pecorino za pomocą trzepaczki. Wyjmujemy karczochy ze słoika. Oliwy nie wyrzucajmy jeśli mamy karczochy w oleju lub oliwie. Można ją wykorzystać do sałat.
Oliwę z karczochów wlej na patelnię około 1 łyżki. Uduś szalotkę. Lekko wystudzoną dodaj do masy jajecznej. Rozgrzej patelnię ponownie z odrobiną oliwy, wlej całość na wierzchu ułóż karczochy, posyp estragonem lub tymiankiem i dodaj kurki. 
Smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie, a frittata zacznie odchodzić od brzegów. 
Następnie odwróć ją za pomocą talerza i smaż z drugiej strony kilka   minut. Posyp natką lub szczypiorkiem.
Mój syn dodaje ketchup. 



Wegetariański obiad V

21 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowe danie. Dodałaś moje ulubione składniki. Z pewnością by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam karczochów! Kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smak karczochów :-) wspaniała ci wyszła ta tarta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze - ja bym taka chętnie zjadła na śniadanie w ciągu tygodnia :) Z rana przed pracą najbardziej jestem głodna i muszę zjeść coś konkretnego :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pomysłowe i smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Frittata jest super smaczna! Z karczochami jeszcze nie próbowałam, ale pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Prze smacznie wygląda i jeszcze jest fajnie przyrumieniona :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie smaków i wizualnie wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ciekawy pomysł na fritatę :) sycąca i smakowita !

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię frittatę. Z karczochami nie miałam okazji jeść, ale brzmi świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne, włoskie danie! Dodatek karczochów - wykwintne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne połączenie smaków, zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny omlet, uwielbiam karczochy!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym i na kolację i późny obiad, palce lizać jak patrzę na Twoją frittatę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda rozkosznie! Karczochy mogę jeść bez końca.

    OdpowiedzUsuń