wtorek, 19 kwietnia 2016

Risotto z gruszką, gorgonzolą i migdałami


250 gram ryżu arborio
cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżki oliwy 
łodyga selera naciowego
ser gorgonzola 150 gram
3 łyzki migdałów w płatkach
1 szt kardamonu
1 dojrzała gruszka
700 ml bulionu 
150 ml białego wina 

Przygotować bulion.
W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki. 
Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Po tym czasie wrzucić gruszkę i ser. Wymieszać. Gotować ok 3 minuty, aż ser się rozpuści. Wyłożyć na talerz posypać natką i prażonymi migdałami. 

14 komentarzy:

  1. Cudowne smaki! aż czuję małego głoda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś podobne ale z serem lazur :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie lekkie wersje risotto - świetne wszystkie składniki! Przeczytałam przepis i zgłodniałam! ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Byłoby grzechem nie spróbować, przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To moje wymarzone risotto. Wszystkie smaki które lubię zostały w nim zawarte :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gruszka i gorgonzola :} Połączenie super i takie trochę nietypowe do risotto :) Pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam risotto, więc zabieram wszystko!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne połączenie smaków! Zjadłabym porcyjkę;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi tu smaka na noc narobiłaś... a ja tak dawno nie jadłam riostto...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta gruszka musi dodać fajnej nuty smakowej :) Choć z wina to byśmy zrezygnowały :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam... pyszności:-) Że nie wspomnę o zupie pomidorowej z poprzedniego posta! Muszę wypróbować.
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha! dawno nie jadłam risotto

    OdpowiedzUsuń